Advertisements

- 71. A works twice as fast as B. if both of them can together finish a piece of work in 12 days, then B alone can do it in

A.24 days

B.27 days

C.36 days

D.48 days

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**B = 2A**

2A × A/3A = 12

2A/3 = 12

A = 18 days

B = 2 × 18 = 36 days

Therefore, B alone can finish the work in 36 days.

2A × A/3A = 12

2A/3 = 12

A = 18 days

B = 2 × 18 = 36 days

Therefore, B alone can finish the work in 36 days.

- 72. A man, a woman and a boy can complete a job in 3 days, 4 days and 12 days respectively. How many boys must assist 1 man and 1 woman to complete the job in 1/4
^{th}of a day?

A.10

B.41

C.31

D.21

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:**1 man’s 1 day’s work = 1/3, ¼ day’s work = 1/3 × ¼ = 1/12**

1 woman’s 1 day’s work = ¼, ¼ day’s work = ¼ × ¼ = 1/16

1 boy’s 1 day’s work = 1/12, ¼ day’s work = 1/12 × ¼ = 1/48

Let ‘x’ be the No. of boys required.

Then, (1 man + 1 woman + x boy)’s ¼ day’s work 1/12 + 1/16 + x/48 = 1

= (4 + 3 + x)/48 = 1

i.e. 7 + x= 48 and x = 41.

1 woman’s 1 day’s work = ¼, ¼ day’s work = ¼ × ¼ = 1/16

1 boy’s 1 day’s work = 1/12, ¼ day’s work = 1/12 × ¼ = 1/48

Let ‘x’ be the No. of boys required.

Then, (1 man + 1 woman + x boy)’s ¼ day’s work 1/12 + 1/16 + x/48 = 1

= (4 + 3 + x)/48 = 1

i.e. 7 + x= 48 and x = 41.

- 73. A does 4/5
^{th}of a work in 20 days. He then calls in B and they together finish the remaining work in 3 days. How long B alone would take to do the whole work?

A.23 days

B.37 days

C.37 ½ days

D.40 days

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**A can finish the whole work in 20 × 5/4 days = 25 days**

A and B together finish the whole work in 5 × 3 days = 15 days

Therefore, B can finish the whole work in 25 B/ 25 + B = 15

25 B = 15 ( 25 + B)= 375 + 15B

10B = 375 and B = 375/10 = 37 ½ days.

A and B together finish the whole work in 5 × 3 days = 15 days

Therefore, B can finish the whole work in 25 B/ 25 + B = 15

25 B = 15 ( 25 + B)= 375 + 15B

10B = 375 and B = 375/10 = 37 ½ days.

- 74. A can do 1/4
^{th}part of the work in 10 days, B can do 40% of the work in 40 days and C can do 1/3^{rd}of the work in 13 days. Who will complete the work first?

A.A

B.B

C.C

D.A and C both

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**The whole work is done by A in 4 × 10 = 40 days**

B can do the whole work in 40/40 × 100 days = 100 days

C can do the whole work in 3 × 13 = 39 days.

Therefore, the 1st person to complete the work is C.

B can do the whole work in 40/40 × 100 days = 100 days

C can do the whole work in 3 × 13 = 39 days.

Therefore, the 1st person to complete the work is C.

- 75. A alone can finish a work in 10 days which B alone can finish in 15 days. If they work together and finish it, then out of a total wages of Rs.3000, A will get:

A.Rs.1200

B.Rs.1500

C.Rs. 1800

D.Rs.2000

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**Ratio of working days of A : B = 10 : 15**

Therefore, their wages ratio = reverse ratio = 15 : 10

Therefore, A will get 15 units of ratio

Total ratio = 25

1 unit of ratio =3000/25 = 120

So, A’s amount = 120 × 15 = Rs.1800.

Therefore, their wages ratio = reverse ratio = 15 : 10

Therefore, A will get 15 units of ratio

Total ratio = 25

1 unit of ratio =3000/25 = 120

So, A’s amount = 120 × 15 = Rs.1800.

**To whom this Time and Work Questions and Answers section is beneficial?**

Students can learn and improve on their skillset for using Verbal Ability effectively and can also prepare for competitive examinations like...

- All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
- Common Aptitude Test (CAT) Exams
- UPSC Paper-II or CSAT Exams
- SSC Competitive Exams
- Defence Competitive Exams
- L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
- Railway Competitive Exam
- University Grants Commission (UGC)
- Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.