Advertisements

- 11. In a class of 25 students in an examination in maths 3 students scored 95 marks each, 3 get zero each and the average of the rest was 45. What is the average of the whole class?

A.47

B.45.6

C.44

D.48

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:**Total marks obtained by a class of 25 students**

= 3*95 + 3*0 + 19 * 45 =1140

Average marks of whole class = 1140/25 =45.6

= 3*95 + 3*0 + 19 * 45 =1140

Average marks of whole class = 1140/25 =45.6

- 12. In a class of 25 students in an examination in maths 3 students scored 95 marks each, 3 get zero each and the average of the rest was 45. What is the average of the whole class?

A.47

B.45.6

C.44

D.48

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:**Total marks obtained by a class of 25 students**

= 3*95 + 3*0 + 19 * 45 =1140

Average marks of whole class = 1140/25 =45.6

= 3*95 + 3*0 + 19 * 45 =1140

Average marks of whole class = 1140/25 =45.6

- 13. A man's average daily expenditure is Rs 12 during March, Rs. 14 during April and Rs. 17 during May. Find the Average daily expenditure for the three months

A.13.35

B.14.22

C.14.33

D.13.33

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**Average daily expenditure**

= Total expenditure / no. of days

= 31*12 + 30*14 + 31*17/92

= 14.33

= Total expenditure / no. of days

= 31*12 + 30*14 + 31*17/92

= 14.33

- 14. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

A.6.25

B.7.25

C.6.95

D.5.25

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:**Runs scored in the first 10 overs = 10 × 3.2 = 32**

Total runs = 282

Remaining runs to be scored = 282 - 32 = 250

Remaining overs = 40

Run rate needed = 250/40 = 6.25

Total runs = 282

Remaining runs to be scored = 282 - 32 = 250

Remaining overs = 40

Run rate needed = 250/40 = 6.25

- 15. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

A.4800

B.4991

C.5894

D.5654

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:**Let the sale in the sixth month =x
Then (6435+6927+6855+7230+6562+x)/6 = 6500
=> 6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562 + x = 6 × 6500
=> 34009 + x = 39000
=> x=39000 − 34009 = 4991**

**To whom this Averages Questions and Answers section is beneficial?**

Students can learn and improve on their skillset for using Verbal Ability effectively and can also prepare for competitive examinations like...

- All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
- Common Aptitude Test (CAT) Exams
- UPSC Paper-II or CSAT Exams
- SSC Competitive Exams
- Defence Competitive Exams
- L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
- Railway Competitive Exam
- University Grants Commission (UGC)
- Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.