Advertisements

- 11. A train running at 54 kmph takes 20 seconds to pass a platform. Next it takes.12 sec to pass a man walking at 6 kmph in the same direction in which the train is going. Find the length of the train and the length of the platform

A.120m

B.125m

C.132m

D.140m

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:**Let the length of train be x metres and length of platform be**

Speed of the train relative to man = (54 - 6) kmph = 48 kmph

= 48×(5/18) m/sec = 40/3 m/sec.

In passing a man, the train covers its own length with relative speed.

Length of train = (Relative speed × Time) = ( 40/3)×12 m = 160 m.

Also, speed of the train = 54 ×(5/18)m / sec = 15 m / sec.

(x+y)/15 = 20 <=> x + y = 300 <=> Y = (300 - 160) m = 140 m.

*y*metres.Speed of the train relative to man = (54 - 6) kmph = 48 kmph

= 48×(5/18) m/sec = 40/3 m/sec.

In passing a man, the train covers its own length with relative speed.

Length of train = (Relative speed × Time) = ( 40/3)×12 m = 160 m.

Also, speed of the train = 54 ×(5/18)m / sec = 15 m / sec.

(x+y)/15 = 20 <=> x + y = 300 <=> Y = (300 - 160) m = 140 m.

- 12. A man sitting in a train which is traveling at 50 kmph observes that a goods train, traveling in opposite direction, takes 9 seconds to pass him. If the goods train is 280 m long, find its speed

A.52 kmph

B.56 kmph

C.58 kmph

D.62 kmph

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:**Relative speed = 280/9 m / sec = ((280/9)×(18/5)) kmph = 112 kmph.**

Speed of goods train = (112 - 50) kmph = 62 kmph

Speed of goods train = (112 - 50) kmph = 62 kmph

- 13. Two Trains starting at same time from two stations 320km apart and going in opposite directions cross each other at a distance of 140km from first stations. What is the ratio of their speeds

A.6:7

B.4:7

C.7:9

D.7:11

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**As the two trains are starting at same time**

Total distance is 320km

Crossed each other 140km from first stations

Therefore first train speed = 140kmph

And other one is 320-140 = 180kmph

Ratio of the two train speeds 140:180 = 7:9

Total distance is 320km

Crossed each other 140km from first stations

Therefore first train speed = 140kmph

And other one is 320-140 = 180kmph

Ratio of the two train speeds 140:180 = 7:9

- 14. Two trains start from p and q respectively and travel towards each other at a speed of 50km/hr and 40km/hr respectively. By the time they meet, the first train has travelled 1ookm more than the second. The distance between p and q is

A.500km

B.600km

C.700km

D.900km

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:**At the time of meeting, let the distance travelled by the second train be x km**

Then, distance covered by the first train is (x+100)km

=> x/40 = (x+100)/50 => 50x = 40x+4000 => x=400km

so, distance between p and q = (x+x+100)km = 900km

Then, distance covered by the first train is (x+100)km

=> x/40 = (x+100)/50 => 50x = 40x+4000 => x=400km

so, distance between p and q = (x+x+100)km = 900km

- 15. Bombay Express left Delhi for Bombay at 14:30hrs travelling at a speed of 60kmph and Rajdhani Express left Delhi for Bombay on the same day at 16:30hrs travelling at a speed of 80kmph. How far away from Delhi will the two trains meet

A.120km

B.360km

C.480km

D.500km

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**Suppose they meet x hours after 14:30hrs**

Then, 60x = 80(x-2) => x=8

Required distance = 60×8 = 480km

Then, 60x = 80(x-2) => x=8

Required distance = 60×8 = 480km

**To whom this Problems on Trains Questions and Answers section is beneficial?**

Students can learn and improve on their skillset for using Verbal Ability effectively and can also prepare for competitive examinations like...

- All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
- Common Aptitude Test (CAT) Exams
- UPSC Paper-II or CSAT Exams
- SSC Competitive Exams
- Defence Competitive Exams
- L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
- Railway Competitive Exam
- University Grants Commission (UGC)
- Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.