- 1. Ravi, Ram and Raj together started a business in partnership. The ratio of their capitals is 4:5:9.If their annual profit be Rs. 30600/-. What will be Raj’s share in this profit?

A.Rs. 8500/-

B.Rs. 6800/-

C.Rs. 15030/-

D.Rs. 15,300/-

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:**Ravi : Ram : Raj = 4 : 5 : 9**

Raj’s share = Rs(30600 * 9/18)

= Rs(30600 * 1/2) = 15300/-

Ram’s share = (30600 * 5/18) = 1700 * 5 = 8500/-

Ravi’s share = 6800/-

Raj’s share = Rs(30600 * 9/18)

= Rs(30600 * 1/2) = 15300/-

Ram’s share = (30600 * 5/18) = 1700 * 5 = 8500/-

Ravi’s share = 6800/-

- 2. A, B and C invested Rs. 27000/-, Rs. 35000/- and Rs. 14000/- respectively in a business. At theend of year, they earn a profit of Rs 5320/-. B’s share of profit is:

A.Rs. 2540/-

B.Rs. 2450/-

C.Rs. 2045/-

D.Rs. 2504/-

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:**A : B : C = 27000 : 35000 : 14000 = 27 : 35 : 14**

B’s Share = Rs. (5320 * 35/76)

= Rs. (140 * 35/2)

= Rs. (70 * 35) = Rs 2450/-

B’s Share = Rs. (5320 * 35/76)

= Rs. (140 * 35/2)

= Rs. (70 * 35) = Rs 2450/-

- 3. Amar started a business investing Rs. 34000/-. After 3 months, Vamsi joined him with a capital of Rs. 40000/-. At the end of the year, they make a profit of Rs. 17040/-. What will be Amar’s share in the profit?

A.Rs. 9025/-

B.Rs. 9052.5/-

C.Rs. 9502.5/-

D.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:**Amar : Vamsi = (34000 * 12 : 40000 * 9)**

= 408000 : 360000

= 408 : 300

= 51 : 45

Amar’s share = 17040 * 51/91 = 177.5 * 51 = Rs. 9052.5/-

= 408000 : 360000

= 408 : 300

= 51 : 45

Amar’s share = 17040 * 51/91 = 177.5 * 51 = Rs. 9052.5/-

- 4. A, B, C subscribe Rs. 50000/- for a business. A subscribes Rs. 4000/- more than B and B Rs. 5000/- more than C. out of a total profit of Rs. 35,000/- A receives:

A.Rs. 8400/-

B.Rs. 11900/-

C.Rs. 13600/-

D.Rs. 14700/-

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:**Let the investments of C, B and A be Rs. X,**

Rs. (x + 5000) and (x + 9000) = 50000

3x = 36000

X = 12000

C = Rs. 12000/- , B = Rs. 17000/- and A = Rs. 21000/-

A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12

A’s share = Rs. (35000 * 21/50) = Rs. 14700/-

Rs. (x + 5000) and (x + 9000) = 50000

3x = 36000

X = 12000

C = Rs. 12000/- , B = Rs. 17000/- and A = Rs. 21000/-

A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12

A’s share = Rs. (35000 * 21/50) = Rs. 14700/-

- 5. A, B and C start a business, each investing Rs. 30,000/-. After 4 months A withdrew Rs. 10,000/-, B Rs. 6,000/- and C invested Rs 8000/- more. At the end of the year, a total profit of Rs. 69,000/-was recorded. What is the share of B?

A.Rs. 25000/-

B.Rs. 21,600/-

C.Rs. 21,000/-

D.Rs. 21,200/-

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:**A : B : C = (30000 * 4 + 10000 * 8) : (30000 * 4 + 6000 * 8) : (30000 * 4 + 8000 * 8)**

(120000 + 80000) : (120000 + 48000) : (120000 + 64000)

= 200000 : 168000 : 184000

A : B : C = 25 : 21 : 23

B’s Share = Rs. (69000 * 21/69) = 1000 * 21 = Rs. 21,000/-

(120000 + 80000) : (120000 + 48000) : (120000 + 64000)

= 200000 : 168000 : 184000

A : B : C = 25 : 21 : 23

B’s Share = Rs. (69000 * 21/69) = 1000 * 21 = Rs. 21,000/-

**To whom this Partnership Questions and Answers section is beneficial?**

Students can learn and improve on their skillset for using Verbal Ability effectively and can also prepare for competitive examinations like...

- All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
- Common Aptitude Test (CAT) Exams
- UPSC Paper-II or CSAT Exams
- SSC Competitive Exams
- Defence Competitive Exams
- L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
- Railway Competitive Exam
- University Grants Commission (UGC)
- Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.